Een structurele oplossing voor opstijgend vocht 

Door het ontbreken van een waterkering of een waterkering die slecht functioneert, zuigen je muren het vocht uit de ondergrond op. Vervolgens stijgt dit op in de muren en leidt dit tot vochtplekken, schimmels en aantasting van het metselwerk. Group Suerickx rekent definitief af met opstijgend vocht en pakt het probleem bij de oorzaak aan. Zo leggen wij via injecties een horizontaal vochtwerend schild aan dat opstijgend vocht bij de basis tegenhoudt.  

Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Elk gebouw heeft onderaan de muren nood aan een horizontale waterkerende laag. Deze laag – vaak een ingewerkte folie – verhindert het opklimmen van grondwater uit de bodem.

Wanneer deze laag tussen de muur en de vloer versleten of slecht geplaatst is, dan staat de muur als het ware rechtstreeks op de vochtige ondergrond.

Via de fundering wordt het vocht vervolgens opgezogen in de muur. Dit heet de ‘capillaire werking’.

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

De gevolgen van opstijgend vocht zijn uitermate ernstig. Naast de ernstige en graduele aantasting van het gebouw, is opstijgend vocht uiterst nefast voor de gezondheid van de mensen die er wonen of werken. Zo gaat opstijgend vocht vaak samen met schimmelvorming en een hoge luchtvochtigheid. 

Hoe herken je opstijgend vocht?

Van opstijgend vocht is er vaak sprake wanneer er lelijke plekken ontstaan op de muur met schimmels, zwammen of witte zouten. Vaak gaat dit gepaard met onaangename geuren.

Het metselwerk ziet er verweerd uit of vertoont zelfs afbrokkeling. De cementvoegen zijn stuk en de bepleistering klinkt hol. Ook bij een hoge luchtvochtigheid ligt de oorzaak vaak bij opstijgend vocht.

Niet bij al deze symptomen is er automatisch sprake van opstijgend vocht. Er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals condensatie of gevels die onvoldoende waterdicht zijn voor slagregen.

Een juiste analyse is uitermate belangrijk voor de juiste oplossing. Kies dan ook voor experts zoals Group Suerickx om een vochtprobleem te analyseren en op te lossen.

Hoe opstijgend vocht definitief oplossen?

Opstijgend vocht lossen we op door het injecteren van een vochtwerend middel. Dit product vormt ter hoogte van de injectiegaten een ondoordringbare vochtwerende laag.

  1. We boren op de juiste hoogte en volgens de juiste hoek de nodige injectiegaten, evenwijdig met de voegen. Afhankelijk van de specifieke situatie boren we deze injectiegaten aan de binnen- of buitenzijde van het gebouw.
  2. Onder de vereiste druk brengen we het waterwerend product in. Dit gelvormig vloeibaar product gebruikt het aanwezige vocht om zich via diffusie te verspreiden in de poreuze muur. Na uitharding vormt dit product in de muur een waterafstotende laag.
  3. We zorgen voor de vereiste nabehandeling van de aangetaste muren tegen de resterende hygroscopische zouten. Hiervoor gebruiken we een zoutbestendige pleister. Een andere oplossing is het plaatsen van een soepele LDPE-folie (Alkali-Block) in de kern van het nieuwe bezettingswerk.